De visietafel
Online Grooming
Ik heb het thema Online Grooming gekozen voor de visietafel omdat dit de achterliggende reden is van de opvoedvraag. Online Grooming speelt vooral op Social Media.
Grooming betekent letterlijk ‘voorbereiden’ maar slaat tegenwoordig op een proces waarbij de groomer een voorbereidingsfase uitwerkt om een kind seksueel te misbruiken. Hierbij houdt de groomer rekening met zijn omgeving. Groomers willen toegang krijgen tot het kind, hierbij zijn bereidheid en geheimhouding afdwingen om zijn daden achteraf te rechtvaardigen. Door de huidige Social Media forums hebben deze misbruikers sneller toegang tot de directe omgeving van een minderjarig slachtoffer. Ouders zijn zich meestal hier niet van bewust omdat het slachtoffer tot geheimhouding wordt gemanipuleerd.
Ten eerste zal de groomer een vertrouwen willen scheppen door de interessewereld van het slachtoffer te spiegelen. Hij zich voordoen als een leeftijdgenoot en zal zich verplaatsen in de denkwereld van de jongere maar toch op een volwassen niveau behandelen. Hij zal het kind een positieve persoonlijkheid voorhouden wat voor vertrouwen zorgt. Hij vraagt naar de relaties tussen de ouders en de jongere en naar eventuele problemen. Op deze manier lijkt het alsof hij een goede vriend is met een luisterend oor. De (kwetsbare) jongere zal dit als ‘begripvol’ ervaren.
Onder zachte druk zal de groomer tijdens online gesprekken, seksuele thema’s aankaarten en blijven gebruiken. Op deze manier krijgt de groomer meer controle over de jongere. Om het seksuele thema aan te kaarten zal de groomer gebruik maken van een doelgerichte vragen techniek. Hij zal vragen naar mogelijke liefdesrelaties en de vraag stellen of de jongere al ooit seksueel contact heeft gehad.
Macro
Het is in Nederland bij de wet verboden om als volwassenen via communicatiediensten minderjarige kinderen te benaderen om afspraken te maken voor het hebben van (cyber)seks. Het is ook verboden om via een communicatiedienst seksuele afbeeldingen te sturen naar minderjarige kinderen. Dit is opgesteld in artikel 248 van het Wetboek van Strafrecht.
De Nederlandse overheid neemt verschillende maatregelen om kinderen te beschermen tegen (online) seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Voorbeelden van deze maatregelen zijn:
- De politie zet 'lokpubers' in. Een 'lokpuber' is in werkelijkheid een politieagent dat zich op internet voordoet als kind om zo te voorkomen dat online groomers echte minderjarige kinderen lastigvallen.
- Ouders en kinderen krijgen voorlichting over veilig internetgedrag door onder ander informatiewebsites en online brochures en cursussen.
Meso
Vroeger werden kinderen opgevoed door ouders met de waarschuwing dat ze moesten uitkijken voor onbekende mannen die snoepjes uitdeelden of die vroegen of je mee naar hun huis wilde gaan om de nieuwe puppy te bekijken. Maar in de huidige maatschappij komt dit steeds minder voor. Tegenwoordig gebeurt dit kinderlokken steeds meer online. Doordat kinderen steeds jonger en vaker actief zijn op internet, is de kans dat ze in aanraking komen met online kinderlokkers groter. Dit zorgt ervoor dat tegenwoordig niemand online meer te vertrouwen is want iedereen kan wel een kinderlokker zijn maar zich anders voordoen.
Micro
Wanneer een kind in aanraking komt met een online groomer, verandert er veel in de gezinssituatie. De ouders zullen een gedragsverandering merken bij hun kind.
- Het kind zal zich meer gaan afzetten tegen de ouders wat zorgt voor meer ruzie.
- Het kind kan agressiever reageren wanneer het aangesproken wordt.
- Wanneer het kind opgevoed is met het idee dat hij bij de ouders terecht kan wanneer het problemen ervaart, zal hij dit gedrag niet meer vertonen. De groomer heeft het kind gemanipuleerd om alleen hem nog te vertrouwen.
Deze zaken zullen voor veel spanningen zorgen binnen de gezinssituatie. De ouders weten vaak niet waar dit gedrag vandaan komt en vragen zich af of het probleem bij hen ligt.
Mijn visie
Mijn visie hierop is dat ik het goed vind dat het in de wet is vastgelegd dat het verboden is om via een communicatie dienst contact te zoeken met een minderjarige voor seksuele redenen. Op deze manier heeft de overheid een houvast om dit probleem op te lossen. Ik vind het niet goed dat de overheid lokpubers alleen gebruikt om de daders bezig te houden zodat ze geen echte slachtoffers maken. Naar mijn mening moeten ze lokpubers gebruiken om de daders op heterdaad te betrappen. Maar omdat dit uitlokking van een misdrijf is, mag dit niet. Kinderen ervaren deze gebeurtenis als traumatisch en dragen dit trauma lang met zich mee.
Naar mijn mening horen kinderen tot een leeftijd van 13 jaar niet thuis op Social Media omdat ze nog niet de gevolgen van hun handelingen kunnen inzien en omdat ze niet-doordachte beslissingen maken. Sarah heeft de gevolgen van haar handelingen niet kunnen overzien. Ze heeft een vreemde op internet vertrouwd. Zij heeft het gevolg niet overzien dat deze vreemde misschien slechte bedoelingen kon hebben.
Wanneer kinderen tot 13 jaar niet op Social Media actief zijn, zullen zij ook niet blootgesteld worden aan online kinderlokkers. Op deze manier krijgen online kinderlokkers niet de kans om jonge, kwetsbare kinderen te gebruiken als slachtoffer.
Maak jouw eigen website met JouwWeb