Pitch
Mijn naam is Daniëlle. Als opvoedvraag heb ik gekregen: ''Hoe leer ik mijn kind goed omgaan met Social Media?'' Deze opvoedvraag heeft een achterliggende gedachte. Sara is 12 jaar en is via Social Media in contact gekomen met een online groomer, ook wel een online kinderlokker. Hij heeft ervoor gezorgd dat Sarah steeds meer ruzie kreeg met haar ouders en vrienden. Hierdoor voelde zij zich erg alleen, waardoor ze die jongen nodig had. Tegenwoordig hebben kinderlokkers steeds meer bereik door het gebruik van Social Media. Doordat kinderen steeds jonger en vaker actief zijn op Social media, is de kans dat ze in aanmerking komen met een online groomer steeds groter. Dit zorgt ervoor dat het idee ontstaat dat tegenwoordig niemand meer te vertrouwen is want iedereen kan zich wel anders voordoen.
Het is in Nederland sinds 1 januari 2010 bij de wet verboden om als volwassenen via een communicatiedienst minderjarigen te benaderen om afspraken te maken voor het hebben van (cyber)seks of het sturen van seksuele afbeeldingen. De Nederlandse overheid neemt verschillende maatregelen om minderjarigen te beschermen tegen (online) seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Een voorbeeld van deze maatregelen zijn lokpubers. Een politieagent doet zich op internet voor als minderjarig kind om zo groomers bezig te houden zodat ze niet echte minderjarigen lastig vallen.
Mijn visie hierop is dat ik het goed vind dat in de wet is vastgelegd dat het verboden is om via een communicatiedienst contact et zoeken met een minderjarige voor seksuele redenen. Hierdoor heeft de overheid meer houvast om dit probleem om te lossen. Maar hierbij kan je de vraag stellen: horen kinderen tot een bepaalde leeftijd wel thuis op Social Media? Naar mijn mening horen kinderen tot 13 jaar niet thuis op Social Media omdat ze nog geen doordachte beslissingen kunnen nemen en de gevolgen niet kunnen overzien.
Maak jouw eigen website met JouwWeb